#Rant4 : Countdown















Assalamualaikum warrahmatullahiwabarakatuh...




Hati aku sekarang tengah dok dup dap dup dap macam jamming She’s Gone.  Lutut tak usah kata, macam jeli kelapa lembik semacam. Berpeluh macam lari marathon jee gaya bila nampak nombor 16. Agak-agaknya bebudak lepasan SPM tahun-tahun sebelum ni macam ni gamaknya. Bapak ahh nak tidur pun tak senang weh.

Punya lah aku gementar tahap dewa sampai aku mimpi merapik. Ada ke patut aku mimpi yang result aku teruk nak mati and then parents aku tak mengaku aku ni anak diaorang. Believe it or not, aku menangis teruk. And when I told my mother about my dream, she just brushed it off saying that apa jadi  pun to my result is she will accept it with an open arms. Serious talk memang nak meleleh ayaiq mata tang tu jugak tau dak. Tapi cheq cover line lah sama, satgi jatuh pulak status cheq as iron lady.
Bila jumpa kengkawan memang tak lari dari sembang topik tu ahh. Punya la ketaq sampai pucat habis muka. Pastu dia melalut topik lain pulak. Dia meraban sekejap and then kembali lah ke lubuk asal cerita balik pasal apa nak jadi result pastu dia kembali meraban balik. And the list goes on. Hahahahahaaa.

Kalau balik kampung, mesti sedara-sedara cakap, takpa Dee boleh budak pandai result mesti cantik punya. Disebabkan lidah kelu ya amat aku mampu sengih je lah sedangkan hati aku dah berbakul-bakul sumpah diri sendiri. Result cantik kejadah apanya, calculation untuk function pun berterabur seghupa biji getah. Result trial aku pun hampeh. Ada lah 5 A tu pun 5 A subjek yang orang tak berapa nak pandang.

Lagi stress bila duduk dalam circle budak-budak yang jenis baca sekali melekat dalam kepala macam pakai gam gajah, aku ni acah acah glue stick je kot. Ulang banyak kali pun belum tentu dapat. Dahlah kebanyakkan friends of mine untuk mengira. Aku tengok nombor pun dah trauma sebab tu result Maths, Add Maths dengan Fizik aku asyik kena note jumpa cikgu jee.







Haiilaaa, satu masalah aku memang aku tak minat subjek-subjek yang nak kena mengira. Memang aku angkat bendera putih awal-awal lah gamaknya. Orang cakap kena paksa diri untuk minat jugak sebab lama-lama benda tu akan jad habit and kita akan suka. Selama 8 tahun aku cuba menanam perasaan cinta untuk mengira ni tapi ke laut jugak. Setakat nak mengira biasa-biasa tu aku boleh gagah lagi, ni bila masuk bab problem solving yang perlukan pengiraan berjela-jela, memang aku fail teruk ahh.
Otak aku memang jenis otak membaca. Aku jenis cepat lekat kalau bab-bab membaca sebab tu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sejarah, Bahasa Arab, Al-Quran Sunnah dengan Syariah aku boleh score. Tapi masa trial Barab aku kecundang sikit. Lol. Yang lain tu aku payah sikit. Biology dengan Chemistry tu aku boleh gagah lagi, mai masuk tang Modern Mathematics, Additional Mathematics dengan Physics mata aku dah berpinar teruk.

Aku ingat lagi malam SPM tu ada something happened. Esok tu aku nak exam Bahasa Inggeris  Paper 1 and Paper 2. Aku memang ingat nak buat revision sikit pasal Paper 1 tu sebab aku ni bab-bab tulis karangan aku memang jenis syok sendiri pastu grammar tunggang-langgang. Tapi entah kenapa malam tu aku tak sedap badan. Tup tup tup 5-6 kali aku kena pecut pergi toilet. Bayangkan aku diarrhea campur muntah-muntah tak berhenti. Mak aku dah kecut perut sampai tak leh tidur dia tunggu aku. Segala benda yang aku makan dari pagi sampai petang habis keluar. Memang lembik teruk aku.
Masa jawab exam pun kepala aku berat nak mati, mata pun tak larat nak bukak. Bayangkan, masa jawab Paper 1, masa I hour 45 minutes tu dia bagi untuk answer all two questions dalam tu, aku just ambik masa 1 hour and 20 minutes je weh pastu aku rebah. Dua tiga kali jugak pengawas peperiksaan tu kejut aku and tanya aku okay ke dak sebab muka pucat teruk. Kengkawan pun risau. Nasib baik Kak Ah bagi aku ubat muntah dengan plastic bag.

Tapi Alhamdullilah, aku takde lah muntah ke apa tapi frankly speaking, aku memang tak buat last minutes revision sikit untuk refresh ke apa sebab kepala aku sakit sangat. Seminggu lebih jugak ahh seram sejuk badan tu ada. Lepas tu dia okay lah.

Memang aku tak leh lupa gila. Pastu subjects lain memang aku malas nak cerita ahh. Naik fed-up aku. Kalau aku cerita, alamat aku tak tidur lena lah malam ni. Masuk dalam mimpi aku teruk oiiii. Kalau diikutkan hati memang tak pergi ambik result tu. Nak nak pulak sekarang ni boleh check via SMS je. Tapi nak buat macam mana kan, kena hadap jugak lah. Lari bukan solution dia.








Sekarang ni apa yang tengah aku buat ialah tanam dalam hati yang apa sahaja result that I will get, aku kena redha. Allah knows the best for his servant. So kau terima je perancangan Allah tapi jangan lah asyik nak tawakal tapi usaha entah ke mana.  Aku nak jadikan result aku ni as penggerak untuk aku melangkah ke depan. Insha-Allah apa pun keputusan dia aku akan redha dan usaha lebih lagi untuk masa hadapan. Dengan Izin Allah yang Esa.



p/s: for sapa-sapa yang nak ambik result SPM jugak this Thursday aku doakan korang dapat good result and redha dengan apa sahaja yang korang dapat. Wish me luck too! 





pic from Tonari no Kaibutsukun






Labels:


FUTURE
PAST